MedulinArt četvrti put za Sigurnu kuću Istra

Udruga MedulinArt pod pokroviteljstvom Općine Medulin, četvrtu godinu za redom, organizira humanitarnu akciju za Sigurnu kuću Istra.

Akcija naziva „Umjetnost protiv nasilja“ skupila je niz umjetnika; fotografa, slikara, ilustratora, kipara, pisaca, glazbenika, dizajnera i ostalih kreativaca iz cijele Hrvatske, koji su donirali svoje radove za aukcije pokrenute na internetu.

Građani su se nadmetali za umjetnine od 21.2. do 28.2.2019. Na finalnoj večeri, 2.3. 2019.  organizirano je preuzimanje kupljenih predmeta te kupnja preostalih, uz prigodan program.

No to nije bilo sve. Mogli su se kupiti i listići lutrije. Svi su listići  bili dobitni a lutriju su činili isključivo ručni radovi.

Zahvaljujemo Medulinartu na velikom srcu, trudu i radu koji su uložili u organiziranje ove akcije. Hvala svim umjetnicima i kreativcima. Činite ovaj svijet ljepšim i šarenijim.

“#toNijeLjubav“ 2018.

Nova radionica prevencije koja obrađuje istu temu – nasilje u mladenačkim vezama ali ovoga puta sa nekoliko noviteta:

- 2 nova dokumentarna filma koji ukazuju na problem nasilja u mladenačkim vezama u režiji Sigurne kuće Istra I dramskog studija INK

- Rad u 2 faze:

Prva faza:  interaktivna radionica sa učenicima/ama u školi u trajanju od 2 školska sata
Druga faza: predstava forum kazališta “To nije ljubav” gdje učenici mogu i aktivno sudjelovati, tj.primjeniti naučeno. (2 školska sata)

I ove su godine ciljana skupina učenici i učenice drugih razreda.

Glavni cilj radionice je senzibiliziranje mladih za problem nasilja u mladenačkim vezama, te u konačnici smanjivanje takve vrste nasilja.

Pojedinačni ciljevi:

- prepoznavanje različitih vrsta nasilja i njihovih pojavnih oblika
- informiranje o učestalosti, uzrocima i posljedicama nasilja u vezama
- naučiti mlade kako da reagiraju na nasilje u vezi i kome se mogu obratiti
- razvijanje senzibilnosti prema žrtvama nasilja naspram osuđivanja

Tradicionalni mimohod protiv nasilja nad ženama 2018.

Mimohod se kao i svake godine održava povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama. Sudionici povorke nosili su transparente s prigodnim porukama, a hodalo se s Foruma do Portarate, gdje su pušteni crni baloni u zrak, u sjećanje za sve ubijene žene - žrtve obiteljskog nasilja u Hrvatskoj.

Samo su ove godine u Hrvatskoj nasilnici i zlostavljači ubili pet žena. Prošle godine njih 14, od 2006. kada je Sigurna kuća Istre otvorila svoja vrata 260, a u zadnjih 16 godina čak 346. U Istarskoj županiji u zadnjih 20 godina ubijene su 22 žene, njih 18 iz kruga uže i šire obitelji. Također brine podatak da raste broj pokušaja ubojstava. U Hrvatskoj ih je ove godine bilo 9, prošle godine 23, poručila je javnosti naša glasnogovornica,  Branka Žužić.

Okrugli stol: „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“

Žrtve i svjedoci/kinje kaznenih djela i prekršaja iz obiteljskog nasilja mogu ostvariti svoja prava koje im sustav pruža. O tome kako ih mogu ostvariti kroz mrežu podrške u Istarskoj županiji, danas smo razgovarali/e na okruglom stolu održanom u Puli u Dnevnom boravku društvenog centra Rojc, u okviru nacionalne kampanje i promocije programa "Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela". Izlagači: Maja Mamula (Ženska soba), Fani Bugarin Šoljan (CGI Poreč), Iztok Krbec (predsjednik Županijskog suda u Puli), Anita Fridrih (Općinsko državno odvjetništvo u Puli), Dragica Grujić (predsjednica Prekršajnog suda u Puli), Alica Rosić Jakupović (PU Istarske županije), Daria Dušević (Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci), Pavo Marinović (CZSS Pula).

Sigurna kuća od početka svoga djelovanja, pruža psihosocijalnu i pravnu podršku svojim štićenicama i korisnicama prije ulaska u „sustav“, te nakon što prijave nasilje. Kroz policijske i sudske procese, u svojstvu svjedoka i žrtvi, naše štićenice nekoliko puta iznova proživljavaju kazneno djelo.  Upravo zato, pridajemo veliku važnost psihosocijalnoj, psihološkoj i emotivnoj podršci žrtvama, kao i pravnoj podršci kojom se žrtve educiraju o procesnim pravima (i njihovom ostvarenju) prilikom istrage i suđenja.

Današnje sudjelovanje na Okruglom stolu bila je međusektorska suradnja svih sudionika u procesu, s jedinstvenim ciljem a to je podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Više informacija o mreži na: www.mrezapodrskeisuradnje.com

Ljubav, povjerenje i zajedništvo nasuprot lošoj komunikaciji i nasilju, TO JE PRAVI PUT

Sigurna kuća Istra u suradnji s Dramskim studijem Istarskog narodnog kazališta, i ove školske godine nastavlja s radionicama prevencije nasilja u mladenačkim vezama koje se provode od 2009. godine. Ovogodišnje aktivnosti i projekti predstavljeni su jučer na konferenciji za novinare u Istarskom narodnom kazalištu, a program su predstavili djelatnica Sigurne kuće Istra i voditeljica projekata za mlade Jasmina Vojniković, koordinatorica Sigurne kuće Jadranka Černjul, dramski pedagog Aleksandar Bančić, ravnateljica INK Gordana Jeromela Kaić, te "dobri duh" Sigurne kuće Zoran Todorović Todor.

Populacija od 16 do 24 godine najranjivija

Ovogodišnji program prevencije nasilja među djecom i mladima provodit će se pod nazivom "#toNijeLjubav", a ciljana skupina su učenici i učenice drugih razreda srednjih škola.

- Upravo je populacija mladih od 16. do 24. godine najranjivija kada govorimo o nasilju u vezama, jer tada nekako dolazi do prvih ljubavnih iskustava i prvih emocionalnih veza. Upravo je to trenutak kada treba djelovati edukativno i prevenirati nezdrava ponašanja u vezi. Ono što ih želimo naučiti je kako prepoznati nasilje i njegove različite oblike i vrste u kojima se pojavljuje, informirati mlade o učestalosti, uzrocima i posljedicama nasilja u vezama, naučiti mlade kako da reagiraju na nasilje u vezi i kome da se obrate, te razvijanje empatije i senzibilnosti prema žrtvama nasilja u vezi umjesto osudivačkog ponašanja. Rad sa učenicima odvijat će se u dvije faze, prvo kroz interaktivne radionice u samim razredima u trajanju od dva školska sata koje provodi Sigurna kuća Istra, a na kojima itekako slušamo mlade i njihova poimanja i razmišljanja o vezama i nasilju, a potom na red dolazi i gledanje predstave forum kazališta "#toNijeLjubav" u kojoj će učenici kao publika moći aktivno sudjelovati, najavila je Vojniković.

Aleksandar Bančić objasnio je da je forum kazalište jedna od direktnih metoda prevencije koja nije nužno vezana uz kazališne daske, jer se bavi realnim temama i problemima u realnom svijetu. Rad kroz forum kazalište iskustveno je učenje i pokazalo se kao jako interesantno djeci i mladima, budući da im dozvoljava da se na neposredan način izraze i uključe u predstavu, a ne samo da budu pasivni gledatelji. Samu predstavu pripremit će upravo on i dramska pedagoginja Marijana Peršić sa polaznicima dramskog studija INK, a učenici-gledatelji biti će pozvani na kraju predstave da zamijene nekoga od glumaca i pokušaju riješiti predstavljeni problem.

Svijet je postao nikakav, loš

Izvođenje predstava forum kazališta vezano je uz tri važna datuma koja Sigurna kuća i druge udruge uvijek nastoje prigodno obilježiti, a to su 25. studenog, Međunarodni dan protiv nasilja u obitelji, 8. ožujka, Međunarodni dan žena, i 15. svibnja, Međunarodni dan obitelji. Uz to, ovog su ljeta Sigurna kuća i INK snimili i dva kratka promotivna videa u produkciji "Artimi" Marka Račana, koji se već mogu pogledati na Youtubeu. Prvi video "#toNijeLjubav" napravljen je po predlošku koji nam se jako svidio, fondacije One Love iz SAD-a, koja u Americi provodi svoje radionice prevencije nasilja u mladenačkim vezama u brojnim školama i sveučilištima. U drugom videu na sebi svojstven način mladima se obraća direktno popularni pulski panker Todor.

- Ovaj svijet je postao nikakav, loš. Taj patrijarhat u kojem dan danas živimo je živi užas, i žao mi je što svi zaboravljaju na ljubav i njeno pravo značenje. U ovom kratkom videu pokušao sam svojim riječima poručiti mladima što ljubav jest, a što nije, i nadam se da će barem netko od njih to zaista i čuti, i odabrati pravi način i pravi put u svom životu, a to su ljubav, povjerenje i zajedništvo nasuprot lošoj komunikaciji i nasilju, poručio je Todor.

Jadranka Černjul ujedno je iskoristila ovu priliku da pozove sve građanke i građane da im se pridruže u tradicionalnom mimohodu kojim će se i ove godine obilježiti Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, no umjesto u subotu 22. rujna, mimohod će se održati u petak 21. rujna, a kreće sa Foruma u 10 sati sve do gradske tržnice, gdje će biti u zrak pušteni baloni u spomen na sve žrtve nasilja u Hrvatskoj. (P. SOFTIĆ)