Okrugli stol: „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“

Žrtve i svjedoci/kinje kaznenih djela i prekršaja iz obiteljskog nasilja mogu ostvariti svoja prava koje im sustav pruža. O tome kako ih mogu ostvariti kroz mrežu podrške u Istarskoj županiji, danas smo razgovarali/e na okruglom stolu održanom u Puli u Dnevnom boravku društvenog centra Rojc, u okviru nacionalne kampanje i promocije programa "Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke/inje kaznenih djela". Izlagači: Maja Mamula (Ženska soba), Fani Bugarin Šoljan (CGI Poreč), Iztok Krbec (predsjednik Županijskog suda u Puli), Anita Fridrih (Općinsko državno odvjetništvo u Puli), Dragica Grujić (predsjednica Prekršajnog suda u Puli), Alica Rosić Jakupović (PU Istarske županije), Daria Dušević (Odjel za podršku žrtvama i svjedocima Županijskog suda u Rijeci), Pavo Marinović (CZSS Pula).

Sigurna kuća od početka svoga djelovanja, pruža psihosocijalnu i pravnu podršku svojim štićenicama i korisnicama prije ulaska u „sustav“, te nakon što prijave nasilje. Kroz policijske i sudske procese, u svojstvu svjedoka i žrtvi, naše štićenice nekoliko puta iznova proživljavaju kazneno djelo.  Upravo zato, pridajemo veliku važnost psihosocijalnoj, psihološkoj i emotivnoj podršci žrtvama, kao i pravnoj podršci kojom se žrtve educiraju o procesnim pravima (i njihovom ostvarenju) prilikom istrage i suđenja.

Današnje sudjelovanje na Okruglom stolu bila je međusektorska suradnja svih sudionika u procesu, s jedinstvenim ciljem a to je podrška žrtvama i svjedocima kaznenih djela.

Više informacija o mreži na: www.mrezapodrskeisuradnje.com